Yalova Kent Merkezi

yalova kent şeması, kentsel yerleşik alan, kırsal yerleşimler, orman dokusu, sera alanları, hizmet merkezi
Yalova Kent Şeması
      Pozitif Şehirler'in ilk durağı Yalova Kenti Kent Merkeziydi. Yalova'ya ulaşım İstanbul'dan deniz otobüsleriyle sağlandığı için oldukça cazip bir gezi seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Deniz otobüsleriyle göründüğünde ilk olarak sahil görünüyor ve karşımıza nispeten yeşil dokusunu koruyabilmiş bir kent görüyoruz.

      Yalova Sahili kullanıcılarına oldukça geniş seçenekler sunuyor; İsteyen eğleniyor, isteyen geziyor, isteyen spor yapıyor ya da sadece buluşuyor. Genel olarak yapılaşma ve arazi kullanım kararlarında Cumhuriyet Dönemi'nin izleri görülse de Osmanlı Dönemi'nden beri şifalı suları ve kaplıca turizmi, il genelinde öne çıkıyor.

      Yalova Kent Merkezi gezisinden elde edilen izlenimler ışığında en az 6 konuda "Pozitif Şehir" olduğu söylenebilir;
yalova silüeti, silüet, pozitif şehirler, pozitif özellikler
Yalova Silüeti ve Pozitif Özellikleri
  • Tarihi Öneme Sahip Mekanları Koruma ve Günümüze Aktarma
      Buna Atatürk'ün Yürüyen Köşk'ünü örnek olarak gösterebiliriz. Atatürk'ün sahil kıyısına yaptırdığı köşkün çatısına değen çınar ağacının dalı sebebiyle kendisine ağacı budaması önerilse de, kendisi doğal olana saygısı sebebiyle köşkün altına ray sistemi yerleştirip yerinden oynatmayı seçmiştir. Bu olay günümüze yürüyen köşk'ün şimdiki adını alması ve müze olarak hizmet vermesi olarak yansımıştır.
Atatürk, yürüyen köşk, Yalova
Yürüyen Köşk
  • Kent Merkezinde Tarihi Araştırmalar
      Cumhuriyet Dönemi'nde Atatürk'ün girişimleriyle tarımsal ürünler için araştırma, tohum, yeni tür yetiştirme veya yeni tekniklerin denendiği bir alana da sahiptir. Bu alanın kent merkezinde bulunması hem erişilebilirliği artırmış, hem de tarıma verilen önemin kent ekonomisine mekansal olarak yansıması sağlanmıştır.
Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi
Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi
  • Çevresel Sürdürülebilirlik Odaklı Ulaşım Tercihleri
      Şehirlerarası ulaşımda Marmara Denizi'ne kıyısı olan diğer yerleşimlerden deniz otobüsleriyle ulaşım ve şehir içinde bisiklet yolu sisteminin oluşturulması, günlük hayatta bisiklet kullanım alışkanlığının oturması, Yalova'da çevresel sürdürülebilirlik odaklı ulaşım tercihinin bulunduğunu göstermektedir. 
bisiklet yolu, bisiklet parkı, deniz otobüsü, ido, araştırma sahili plajı
Araştırma Sahili Plajı, Yalova Sahili, İdo İskelesi
  • Umudu ve Renkleri
      Yalova'da bulunan rekreatif fonksiyonlarda, kent mobilyalarında ve toplu taşıma araçlarında canlı ve çok sayıda renklerin kullanılması, renklerle terapi anlamında pozitif bir etki sağlamaktadır. Aynı zamanda kendinden ve geleceğinden umutlu olmasını sloganına yansıtması(Umuttur Yalova) kentin daha iyi olması için uğraş verildiği ve kentlinin kentine olan bağlılığını göstermektedir.
minibüs durakları, yalova, yalova sahili, lunapark, umuttur yalova
Minibüs Durakları, Yalova Sahili
  • Tarım Sektörünün Kentte Desteklenmesi
      Yalova kent merkezinde yer alan bir başka pozitif özellik ise tarım ürünlerinin satışını sağlayan ve arsanın kapasitesini artıran çözüm ile tarım sektörünün kente ekonomik olarak daha verimli katılması sağlanmaktadır. Bu durum hem kentlinin daha fazla tarım ürününe daha rahat ve tek noktadan erişimini, hem de kırsal kesimde yaşayan insanların ürünlerini daha kolay sunmasını olanaklı hale getirmektedir.
yalova, pazar park, yalova pazar park
Yalova Pazar Park
  • Yalova Kent Müzesi
  Bir kentin özgünlüğü ve karakteri, tarihine ve yakın geçmişine, aynı zamanda bunları koruyabilmesine bağlıdır. Yalova'nın tarihçesi, yakın geçmişi, kültürü, imar hareketleri ve daha fazlasının tek bir yerde sergilenmesi, bunun için de tarihi bir yapının restore ettirilmesi ve ziyaretçilere açılması, başta kent arşivi meraklıları olmak üzere tüm müze severlerin ilgisini çekmektedir.
yalova kent müzesi, Atatürk, yalova belediyesi
Yalova Kent Müzesi

Yorumlar

Yorum Gönder